Begin 2021 hebben we de leden van Mobiel Panel, het consumentenpanel van Mobiel Centre Marktonderzoek, gevraagd wat ze vinden van marktonderzoek tijdens de Covid-19 pandemie. Dit onderzoek hebben we grotendeels herhaald in september 2021 nu de Corona maatregelen door de overheid langzamerhand verdwijnen.

De ervaringen van onze Mobiel Panel leden op onze testcentres zijn in het afgelopen jaar niet erg veranderd. Hieronder worden de percentages vermeld in hoeverre panelleden het (helemaal) eens zijn met onderstaande stellingen. Bijna iedereen voelt zich veilig tijdens het testen en daar zijn we erg blij mee.

Er is ook gevraagd aan panelleden die in het verleden wel naar het testcentre kwamen of ze dat ook tijdens de Covid-19 pandemie hebben gedaan. In januari lag dit percentage op 44%. In september is 64% van de panelleden wel eens geweest. De belangrijkste reden dat ze niet meegedaan hebben met een smaaktest is dat ze geen uitnodigingen hebben gehad of niet voldeden aan de criteria. Een klein percentage (3%) wil niet naar het testcentre komen i.v.m. corona. Dit percentage is gelijk gebleven sinds begin 2021.

Nu de maatregelen rond Covid-19 worden afgezwakt, is het mogelijk dat onze manier van werken op de testcentres aangepast wordt. Volgens de regels van de MOA (Markt Onderzoeks Associatie) is het niet verplicht om met een Corona toegangspas te werken en ook de afstandregels hoeven we niet te hanteren. Maar wat vinden onze panelleden er nu van? Welke maatregelen willen zij op onze testcentres?

Bijna ¾ van de panelleden vindt dat je niet mag meedoen met smaaktesten bij verkoudheidsklachten. Verder wil meer dan de helft dat je je handen wast en ontsmet bij binnenkomst. Een kleine groep panelleden (13%) vindt dat we alle maatregelen los kunnen laten. Een iets grotere groep  (29%) vindt echter dat we een vorm van Corona toegangspas zouden moeten hanteren.  Fijn dat iedereen meedenkt. We zullen echter geen gebruik maken van een Corona toegangspas zolang de overheid dit niet van ons vraagt. De regels wat betreft verkoudheidsklachten en handen ontsmetten bij binnenkomst zullen we zeker blijven hanteren voorlopig.

Op de vraag of je nog mee wilt doen met smaaktesten op het testcenter als we een aantal regels loslaten of veranderen, komt het volgende beeld naar voren.

Het mondkapje en het veranderen van 1,5 meter naar 1 meter heeft de meeste steun. Een kwart van de respondenten weet niet zeker of ze wel willen meedoen met testen indien de afstandsregel helemaal wordt losgelaten.

Heel fijn, dat zoveel panelleden hun mening hebben willen geven. Wij zullen op onze testlocaties een aantal maatregelen handhaven. We willen dat onze panelleden en personeel zich veilig voelen tijdens de smaaktesten. Natuurlijk moet het ook economisch haalbaar zijn maar wij zullen maatregelen als een afstandregel, niet naar het testcentre komen met verkoudheidsklachten en bij binnenkomst handen ontsmetten, blijven hanteren.

Tot slot kon je nog opmerkingen kwijt over Mobiel Panel. Hieronder een overzicht met reactie van ons.

  • Worden de schoteltjes met toastjes bij elke smaaktest vervangen? Graag alle artikelen (bekertjes, schoteltjes, etc) weghalen en tafel schoonmaken na elke test. Maar misschien gebeurt dit al.

Ja hoor, dat doen we altijd. Elke respondent krijgt nieuwe crackers en schoon water.

  • Volgens mij past het helemaal niet met meer dan 10 mensen in Utrecht. Maar ik vind vooral afstand houden en ontsmetten belangrijk, dus ik zou het fijn vinden als dat blijft.

Door een andere opstelling van de tafels kunnen we meer panelleden kwijt in Utrecht. Maar voorlopig houden we het op deze aantallen, we blijven afstand houden en ontsmetten.

  • Meer onderzoeken … en ook thuis en online.

We zijn afhankelijk van onze opdrachtgevers. In de lockdown is er natuurlijk weinig onderzoek gedaan, gelukkig krijgen we nu weer veel opdrachten binnen. Wel vaak voor een bepaalde leeftijdsgroep waardoor we niet iedereen kunnen uitnodigen.

  • Complimenten voor Almere test locatie dat er tijdens Corona toch testen zijn afgenomen. Was voor de medewerkers ook lastig maar ik voelde mij veilig genoeg om langs te komen.

Fijn om te horen, bedankt.

  • Ik zou het wel op prijs stellen, als men doorgaat met het reinigen van de tablets als men weer teruggaat naar ‘het normaal’. 

Daar kun je zeker van zijn. Hygiëne blijft natuurlijk onze aandacht houden.

  • Wat meer thuistesten! Kan door werk moeilijk weg naar testcentrum. Of anders testen op het hoofdkantoor.

Niet alle opdrachtgevers willen met thuistesten werken. Zodra we deze hebben, laten we het weten

  • Mij meer uitnodigingen  sturen. Hoor eigenlijk nooit meer iets van Mobiel Panel/Ik krijg zelden uitnodigingen mee. Hierdoor toch wel het idee dat ik bij veel geëxcludeerd word.

Wat jammer dat je weinig uitnodigingen krijgt. We sturen uitnodigingen voor onze smaaktesten naar panelleden die in de directe omgeving van de testcenters wonen. Misschien dat je wat verder weg woont?

  • Bereikbaarheid is wel handig tijdens onderzoeken (en ervoor en erna) dus wellicht een app of chatfunctie?

Tijdens kantooruren is het hoofdkantoor bereikbaar en je kunt ons altijd via een reply op je bevestiging bereiken.  We zijn aan het onderzoeken of we een app kunnen gaan gebruiken, we begrijpen dat het soms lastig is om buiten kantoortijden contact te krijgen. Voordeel van replyen op de bevestiging dat we direct weten om welke afspraak het gaat (tijd, testcenter en Mobiel Panel nummer)

  • Bereikbaarheid van vestiging Utrecht door het niet door een afgezet terras te moeten als bezoeker van locatie.

Ja, dat is inderdaad lastig. Onze buurman heeft toestemming gekregen om de ruimte voor onze deur te mogen gebruiken als terras. We hebben nu afgesproken met hem dat wanneer wij er werken, hij een deel van dat terras ontruimt zodat je makkelijker bij de ingang komt.

  • Iedereen een uitnodiging sturen voor smaaktesten. Meerdere personen die ik ken gebruiken Mobiel Panel en we krijgen lang niet allemaal uitnodigingen voor een onderzoek.

We proberen iedereen een gelijke kans te geven. Soms hebben we veel meer panelleden dan we nodig hebben voor de test. We sturen dan naar een klein willekeurig deel van het panel een uitnodiging. We moeten anders heel veel panelleden een afmelding sturen en dat vinden we erg jammer. Ook komt het voor dat we maar een bepaalde leeftijdsgroep nodig hebben en dan kan het zo maar voorkomen dat je buurvrouw die 5 jaar jonger is en in een andere leeftijdsgroep valt, wel een uitnodiging ontvangt en jij helaas niet.